Щорічно, в останній тиждень квітня, проводиться Всесвітній тиждень імунізації.

Для нашої країни це питання є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній. Водночас триває війна, в умовах якої імунізація – чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків, адже через часте перебування людей в укриттях з іншими людьми, обмежений доступ до води тощо, інфекційні хвороби стають ближчими до кожного з нас.

Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни й дотримання Календаря профілактичних щеплень відіграє в цьому ключову роль. Вакцинація – єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень, як на здоров’я громадян, так і на систему охорони здоров’я в цілому.

Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, вона рятує мільйони життів і визнана одним з найбільш дієвих та ефективних заходів у галузі охорони здоров’я. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від певної інфекції або хвороби.

Україна гарантує своїм громадянам щеплення проти 10 інфекційних хвороб:

  • Гепатиту В
  • Туберкульозу
  • Поліомієліту
  • Дифтерії
  • Кашлюка
  • Правця
  • Гемофільної інфекції (Hib)
  • Кору
  • Краснухи
  • Епідемічного паротиту («свинки»).

 

Ці щеплення внесені до Національного календаря, й отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря/педіатра. Крім того, діти у віці від 5 років і дорослі можуть безоплатно вакцинуватися проти COVID-19.

Переривання планової вакцинації – відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень – навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

24-30 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ
Так створено Національний портал з імунізації ГС “Коаліція за вакцинацію” завдяки підтримці американського народу, наданій через агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я“, який реалізується на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Для прикладу було використано портали з імунізації, які вже давно та успішно функціонують в США та країнах Євроспільноти.

Портал з імунізації https://vaccine.org.ua/ :

  • сприяє підвищенню охоплення профілактичними щепленнями та запобіганню вакцинокерованим захворюванням завдяки поширенню публікацій та навчальних матеріалів для громадськості та медичних працівників;
  • розширює можливості спілкування щодо безпеки, ефективності та використання вакцин у широкій спільноті пацієнтів, батьків, медичних установ і державних установ охорони здоров’я.

Цей портал покликаний стати унікальним інформаційним хабом, де кожен – від мами, яка планує перші щеплення дитині, до медичного працівника, який безпосередньо займається імунопрофілактикою – зможе знайти актуальну та корисну інформацію про вакцинацію.