26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи – аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Радіаційна ситуація на забруднених територіях покращилася: більша частина радіоактивного цезію і стронцію, що вилетіли з жерла четвертого аварійного реактора, напіврозпалася. Та наслідки цієї глобальної ядерної катастрофи ми відчуваємо й досі.
У чому небезпека радіації для здоров’я людини
Радіація може впливати на організм людини на клітинному рівні. Так, вона може призводити як до загибелі, так і до модифікації клітин, у тому числі пошкодження ДНК. Ураження великої кількості клітин може призвести до дисфункції пошкодженого органу або навіть смерті.
Ранніми медичними наслідками зазвичай є опіки шкіри, облисіння, або порушення репродуктивної функції. Клітинні мутації, які впливають на подальший поділ клітини, у підсумку можуть спричинити онкологічні захворювання. Якщо змінам піддаються клітини, що несуть спадкову інформацію, це може спричинити генетичні порушення в майбутніх поколінь.
Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС
За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська аварія є глобальною ядерною катастрофою найвищого рівня.
За різними даними, в 1986–1987 роках у дезактивації території АЕС та прилеглої місцевості були задіяні від 200 000 до 900 000 людей. Загальну кількість евакуйованих із забруднених територій також оцінюють по-різному — від 135 000 до 350 000.
Середня ефективна доза зовнішнього опромінення учасників ліквідації наслідків аварії, за даними Національного наукового центру радіаційної медицини, в 1986–1987 роках складала 163,7 мЗв, а в 1988–1989-х — 45,8 мЗв. Мешканці Прип’яті під час евакуації отримали дози 11–19 мЗв.
Погіршення здоров’я як у ліквідаторів, так і потерпілих від наслідків аварії реєструють за всіма класами хвороб. За даними Центру медичної статистики, загальна смертність потерпілих унаслідок аварії зросла майже вдвічі — з 9,3 у 1990 році до 17,30 у 2019-му.
Окрім цього, безумовно погіршується демографічна ситуація. Частково показники дитячої смертності в забруднених районах були вищими за «чисті» райони. Експерти Національного наукового центру радіаційної медицини фіксують драматичне зростання захворюваності на рак щитоподібної залози в тих, хто був опромінений у дитячому віці (0–14 років).
Очевидна чітка тенденція до затримки фізичного розвитку у дітей із радіоактивно забруднених територій, а також погіршення соматичного і психічного здоров’я за всіма класами хвороб, зокрема, патологія щитоподібної залози, порушення регуляції з боку імунної, ендокринної й нервової систем.
Сьогодні ми маємо пам’ятати про недопустимість подібного лиха в майбутньому. Інвестиції в безпечніші альтернативні джерела електроенергії — це шлях, до якого ми маємо прагнути, аби не наражати на подібні ризики ні українців, ні решту світу.
Ефекти Чорнобильської катастрофи дуже багато в чому нагадують наслідки для здоров’я після бомбардування Хіросіми і Нагасакі. У Японії досі зберігається дещо підвищений рівень захворювання на лейкемію. Лейкемія відмічена також у учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. У нас пік захворюваності на лейкемію припав на перші 20 років після аварії на ЧАЕС, потім частота цього захворювання поступово знизилася, але зараз знову підвищується за рахунок вікового чинника у ліквідаторів.
Серед захворювань, які розглядають як ранні радіаційно-індуковані форми раку, особливе місце займає рак щитовидної залози. Щороку діагностують 400 нових випадків цього захворювання у осіб, які під час аварії були дітьми.
Наступний серйозний наслідок – рак молочної залози, який теж відноситься до ранніх радіаційно-індукованих форм раку.
Ще одна проблема, що вимагає пильної уваги, – це серцево-судинні і цереброваскулярні захворювання, які складають дуже велику частину хвороб у ліквідаторів і постраждалих інших груп. Ці хвороби також пов’язані з дією опромінення. За всі роки ситуація змінилася: люди вийшли із стресового стану, багато хто відновився після руйнівної дії радіації, у деяких з часом проявилися радіаційно-індуковані захворювання. На жаль, багато людей вже змирилися з тим, що нічого зробити неможливо і ситуація тільки погіршуватиметься. З цим потрібно боротися, особливо у сфері медицини, хоча і медицина зараз знаходиться в такому ж важкому стані, як і уся країна. Наслідки аварії на ЧАЕС не закінчилися, і якщо їх ігнорувати, то проблеми швидко наростатимуть.
Медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зобов’язані проходити обов’язкове обстеження в медичних закладах та щорічне медичне обслуговування, диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів, лікування в спеціалізованих стаціонарах.